Natuur

NATUUR

OLYMPUS DIGITAL CAMERALandgoed Geerestein is ongeveer 170 hectare groot en bevindt zich in de gemeente Woudenberg, in het Utrechtse deel van de Gelderse Vallei aan de voet van de Utrechtse heuvelrug.

Het landschap is voornamelijk nat (vanwege de lage ligging van het Gelderse Vallei) en de natuur wordt gekenmerkt door kleinschalige en afwisselende landschapselementen bestaande uit bospercelen, sloten, kanalen en open weilanden die door een netwerk van slingerpaden en eikenlanen met elkaar in verbinding staan.

Landgoed Geerestein probeert de natuurwaarde van het landschap te bewaren voor de inheemse flora en fauna door het creeren van houtwallen, struiken, poelen en rustgebieden voor de dieren.

Het zuiden 

Het zuidelijke gedeelte van het landgoed, voor en achter het kasteel, is in 1835 door Hendrik Daniel Hooft als landschapelijk park aangelegd. Het is een Rijksmonument en vertoont zowel de 17de eeuwse Franse landschapsstijl (te herkennen aan de rechte lanen en de Grand Canal) als de 18de eeuwse Engelse landschapsstijl (veel slingerpaden en afwisselende uitzichten).

Het park bestaat voornamelijk uit elzenbroekbospercelen, die door kwelwater uit de Utrechtse Heuvelrug worden gevoed, en eiken-, beuken- en berkenbos op de hoger gelegen grond en langs de lanen. De centrale as van het park wordt gevormd door een bijna kilometer lang Grand Canal dat zich vanaf het kasteel naar de Woudenbergse Grift uitstrekt. Midden in het park liggen een paar, met bomen omsloten, weilanden die puur voor de schoonheid en afwisseling zijn aangelegd.

Het noorden

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet noordelijke gedeelte van Geerestein (boven Zuiderbroek) bestaat voornamelijk uit langerekte bospercelen in het westen langs de Woudenbergse Grift, en open weilanden en akkers in het midden.

Het bos langs de grift fungeert voornamelijk als rustgebied voor de dieren en de graslanden en akkers worden gebruikt door een aantal gevestigde boederijen die op het landgoed agrarische activiteiten ondernemen.

Midden in dit open gebied staan ook prachtige knotwilgen, knotelzen en knotessen, lange hagen en kleine geisoleerde bospercelen die te zien zijn vanuit de Zuiderbroek en Vieweg.

Wandelaars

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe combinatie van bos, water en grasland op Geerestein zorgt voor een mooi natuurlandschap waar vele volgels en dieren zoals reeen, hazen en vossen voor komen.

Meerdere voetpaden, bruggen en lanen doorkruisen het landgoed en zijn voor wandelaars opengesteld.

Sommige paden en gebieden zijn echter gesloten voor wandelaars omdat deze als rustplaatsen dienen voor de wilde dieren. De rustgebieden worden duidelijk met borden aangegeven en mogen niet betreden worden.

Glogo

Meest recente berichten