Klein Geerestein

KLEIN GEERESTEIN

Klein Geerestein is de meest opmerkelijke boerderij op het landgoed en ligt net ten noorden van het kasteel aan de Geerensteinselaan.

15421In 1838 liet Hendrik Daniel Hooft de boerderij Klein Geerestein herbouwen in een melange van verschillende bouwstijlen. De schuur en stal werden in Zwitzerse stijl gebouwd, en het dwarsgeplaatste woongedeelte kreeg een neo-romeinse uiterlijk. Op de gehele bovenverdieping van de woongedeelte werd een wapenzaal in neogotische stijl uitgevoerd rondom versierd met de wapenschilden van Utrecht, Geerestein, Woudenberg, de familie Hooft en verschillende Nederlandse en buitenlandse adelijke geslachten. Elf jaar later liet hij nog een toren bijbouwen in de vroeg neo-gotische stijl van Engelse kerktorens.

De wapenzaal werd hoofdzaakelijk als jachtzaal gebruikt maar kreeg even een kerkelijke functie toen Henrik Daniel Hooft, die het recht had om de nieuwe Woudenbergse predikant te benoemen, zich hierin gepasseerd voelde, en een andere dominee daar tijdelijk liet preken voor zijn familie en de plaatselijke boeren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe aangelegen toren heeft nooit een religieuze functie gehad. Het fungeerde primair als de badkamer voor het ernaast gelegen kasteel, en als grote klok voor de plaatselijke boeren. Boven op het dakterras staat een grote 15de eeuwse luidklok.

In de entree van de toren staat een grote plakaat met de volgende woorden:

Deez’ toren is gebouwd,
Ter eer van God, mijn Koning, mijn Heer,
En wacht eerbiedig met zijn Stichter,
De komst van’s Werelds grootste rigter,
Anno 1849.

Klein Geerestein is een Rijksmonument en tegenwoordig een boerderij. Het is niet voor het publiek toegankelijk.

Glogo

Meest recente berichten